Beeldbank Heemkundekring 'De Plaets', Berlicum-Middelrode
 → 
 →  [Fotonummer 12073]
 

 
 

 
 

 

Uitgebreid zoeken

Fotonummer : 12073
 
Titel : Scouting Berlicum, ontvangst van Belgische gasten in 1948
Plaats/dorp : Berlicum
Adres (of locatie) :
Datering : 1948
Bijzonderheden : Alle aandacht wordt nu gericht op de ontvangt van de Belgische gasten. Zij zullen bij de toekomstige leiders, leidsters en verkenners maar ook elders ondergebracht worden. Eind juli worden er spelen gerepeteerd, hout gehakt voor het kampvuur en een vlaggenmast (steigerpaal) opgericht bij de blokhut. Alles is gereed voor de ontvangt van de Belgische gasten. In het plaatselijke weekblad 'Rondom de Toren' van 3 augustus lezen we onder het hoofd:
'Jeugdbeweging'
Bij de alhier pas opgerichte jeugdbeweging komen a.s. zaterdag een groep Belgisch 'verkenners' op bezoek onder leiding van hun aalmoezenier Dom. W. Spierings. Bij de blokhut zal er dan om 4 uur een openingsplechtigheid plaatsvinden, en 's-avonds voor de gasten een kampvuur zal worden gehouden.
De Heer Dom. W. Spierings hoopt op zaterdag vanuit Charleroi in BelgiŽ alhier aan te komen met een groep jongens van de jeugdbeweging, die hier bij verschillende mensen enige dagen gastvrijheid zullen genieten. Mogen de jongens uit Waals BelgiŽ 'n goede indruk van Berlicum mee naar huis nemen en zo een band vormen met een streek waar nog godsdienst is. 'n Goede indruk zal niet nalaten zijn werk te doen, waardoor er in het Frans sprekende deel van BelgiŽ voortaan mensen zullen zijn, die ook 'ns naar Nederland willen gaan kijken i.p.v. naar het heidense Frankijk, dat al te zeer zijn stempel op Zuid-BelgiŽ gaat drukken.
Zaterdag 3 augustus vertrekt Wim van der Heijden 's morgens vroeg naar Roosendaal om de gasten van de Belgische trein op te halen en ze met de Nederlandse trein naar 's-Hertogenbosch te begeleiden. Zo'n treinreis is zo kort na de bevrijding nog een hele belevenis, die niet zonder hindernissen te nemen is. 0m 12 uur, als de betreffende trein met Wim en de Belgen in 's-Hertogenbosch aan moet komen, staat de vader van Wim, Jan van der Heijden, met zijn vrachtwagen de groep aan het station op te wachten. Maar te vergeefs, er komt geen trein. Onverrichter zaken keert Van der Heijden met zijn vrachtwagen huiswaarts. 0m half vier, als de volgende trein verwacht wordt, is hij opnieuw present en nu met succes. 0m half vijf arriveert de volgeladen vrachtwagen met de Belgische gasten in het dorp, waar velen hen opwachten.
In 1948 is hier een patrouille bezig met EHBO-werk. Nadat 'de patiŽnt' verbonden is, wordt hij zorgzaam op de provisorische gemaakte brancard vervoerd..

Vlnr zien we:
Rien v.d. Steen, Jo van Rooy, I-Iany Vink, Piet Zwanenberg en Ad van Lokven. Slachtoffer is: Jo vd Broek.
 
Fotograaf : Onbekend  
Collectie :
Rubriek : Verenigingen
Subrubriek : Scouting
Categorie :
Achterkant afbeelding :
Google Map :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 13 januari 2021