Beeldbank Heemkundekring 'De Plaets', Berlicum-Middelrode
 → 
 →  [Fotonummer 07322]
 

 
 

 
 

 

Uitgebreid zoeken

Fotonummer : 07322
 
Titel : Brabants Dagblad: Vrouw wint sigarenrookwedstrijd P Vorstenbosch wereldkampioen spekstruiven
Plaats/dorp :
Adres (of locatie) :
Datering : 18-02-1969
Bijzonderheden : P. Vorstenbosch wereldkampioen spekstruifeten: 18 pannekoeken
Vrouw in Berlicum won sigarenrookwedstrijd


BERLICUM, 18 febr. — De tweede dag van de carnavalsviering in de Birrekoal (Berlicum) is ingezet met het traditionele bezoek van de Prins met zijn gevolg aan de zieken ín het ziekenhuis. 's Middags werd de stepwedstrijd in Middelrode in verband met de slechte weersomstandigheden afgelast.
De jeugdmiddag daarentegen in herberg „De Gouden Leeuw”
vor de jongste jeugd genoot overweldigende belangstelling.
Honderden jeugdige carnavalisten van 6 tot 12 jaar zorgden er voor een complete carnavalsstemming waar zelfs de ouderen nog van kunnen leren.
De prijs voor de beste kostumering ging naar Wim Dimmers.
De sigarenrookwedstfijdé van de Dorpsnesters in café Dorpszicht heeft een geweldige sensatie opgeleverd. Negentien deelnemers trokken om plusminus 9 uur voor eerst aan hun sigaar. Na ongeveer een half uur
bleek reeds, dat de dames zeer bedreven zijn in het sigaren roken.
Er waren toen nog 5 dames over en slechts 2 heren. De sensatie steeg echter ten top toen na 40 minuten mevr. J. Kapteijns-v. d. Ven als laatste overbleef.
Als enige had zij haar as 40 minuten aan haar sigaar kunnen houden.
Van Prins Willem den Tweede en Miss Carnaval kreeg zij de prijs uitgereikt, Tweede werd P. v. Alebeek en derde P. v. Schijndel.

De prijs voor de beste kostumering bij de Koalstampers ging naar Mevr. v. Rooij-v. d. Ven, tweede werd Ans v. d. Aa, derde Joke Loeffen, vierde Maike v. Nunen en vijfde Mieke v. Nuland. De Koalstampers reikten ook nog leren medailles uit aan Wim v Houtum voor z'n vele verdiensten voor de Koalstampers en aan Janus Pennings als oudste (93 jaar) bezoeker van het Rosen Montagbal.


Spekstruif

Onder het motto „Wie kan het knapper dan de kapper” is de traditionele spekstruifvreetwedstrijd van de carnavals vereniging "De Doofpotters" een grandioos succes geworden. Om 5 uur zetten de deelnemers zich in cafe „De Doofpot" achter de tafel en smeerden nog eens
extra de keel. Toen het eetfestijn
begon waren alle ogen gericht op
wereldkampioen Broer Voets. Helaas voor zijn supporters gaf hij al na drie struiven op, omdat het meer naar rozijnen en krenten smaakte dan naar spek, zoals hij later meedeelde. Aangemoedigd door de enthousiaste speaker de heer A v Lith gingen de overige deelnemers smakelijk verder.
De jury bestaande uit A. v. Lith, P. Langenhuizen en H Smits hield ondertussen een oogje in het zeil of de reglementen wel naar behoren nageleefd werden. De struiven moesten er van boven in, allemaal overdwars en om beurten recht op.
Ook mochten de hollebolle Gijzen niet gaan zitten achter het bord van een ander En men mocht wel efkens lichten maar geen birregeluiden voortbrengen.
Ondertussen hadden ook de overige deelnemers hun buik vol en schoven hun bord aan de kant, Onder luide aanmoedigingen van het talrijke publiek en onder het toeziend oog van prins Willem den Tweede, Miss Carnaval, Raad van Elf en de Doofpotters gingen de andere deelnemers onverstoorbaar verder. —

Wereldrecord

Na 13 pannekoeken bleef slechts de latere wereldkampioen over.
Onder de kreten „Heia Pietje” en de "Zilvervloot" worstelde hij liefst 18 spekstruiven naar binnen en verbeterde daardoor het wereldrecord met liefst 5 stuiven. Na afloop zei de dolgelukkige wereldkampioen dat ie wel 40 struiven op zou kunnen. Hierna reikten Miss Carnaval en prins Willem den Tweede de prijzen uit: een blauwe Beer en een medaille gemaakt van spekstruiven, De uitslag was: 1. Piet Vorstenbosch met 18 struiven, 2 en 3 Jo Smulders en Jo van Schijndel met 13 struiven, 4 de jongste deelnemer Antoon Langenhuizen 7 jaar oud
5 ex-wereldkampioen Broer Voets met 3 struiven.
Na loting kwam mevr. Klerks in het bezit van een spekstruivin waarmee ze mevr. v d. Berg onttroonde, die evenals de winnares 4 struiven op at.
Hierna werden de ruim 500 spekstruiven, die gebakken waren
nog eens extra opgewarmd om daarna verorberd te worden.
’s Avonds werden in café ‚De Doofpot” prins Willem de Tweede,Miss Carnaval,
de heer Steenbergen en familieleden en enkele leden van "De Doofpotters" gehuldigd voor hun werk ten dienste van het carnaval.


Bij de foto:
Onder luide aanmoedigingen „smullen’’ de deelnemers aan de spekstruifvreetwedstrijd in ‚De Doofpot” te Berlicum van hun zoveelste struifje.
 
Fotograaf :
Collectie :
Rubriek : Verenigingen
Subrubriek : Carnaval
Categorie : Krantenartikel
Achterkant afbeelding :
Google Map :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 20 februari 2021