Beeldbank Heemkundekring 'De Plaets', Berlicum-Middelrode
 → 
 →  [Fotonummer 07251]
 

 
 

 
 

 

Uitgebreid zoeken

Fotonummer : 07251
 
Titel : De Brug Carnaval in Berlicum Optocht oogstte veel succes
Plaats/dorp : Berlicum
Adres (of locatie) :
Datering : 01-03-1968
Bijzonderheden : Carnaval in Berlicum

Optocht oogstte veel succes

Burgemeester Bartels overhandigde de sleutel der gemeente aan de Prins.

Voor de eerste maal in de Berlicumse geschiedenis werd om twaalf over twaalf
Prins Willem dun Urste met zijn raad van Elf op het gemeentehuis door de burgemeester ontvangen.
In zijn openingsrede bracht de burgemeester vooral de zo prachtig tot stand gekomen samenwerking tussen Berlicum en Middelrode naar voren,
wat een voorbeeld was voor onze gemeenschap, nl. voor het één blijven van Berlicum en Middelrode. Alhoewel hij nog nooit de macht in het ambt als burgemeester uit handen had gegeven, was hij toch bereid onder enig protest, voor enkele dagen symbolisch de macht en wijsheid d.m.v. 'n sleutel aan Prins Willem dun Urste te overhandigen.
Na de ceremonie werd het woord gegeven aan Prins Willem dun Urste.
In zijn uiteenzetting over de zin van de carnaval betoogde hij deze tegen het vaak zo ernstige levenspatroon, wat nu drie dagen plaats moest maken voor plezier en spontaniteit.
Op deze manier zou 'n kleine bijdrage kunnen worden geleverd aan de verbetering van “hardheid” van het mensdom d.m.v. plezierige en gelukkige: carnavalsdagen, aldus de Prins.
Hierna reikte de Prins een vetleren medaille uit aan onze burgemeester voor zijn gastvrijheid en bereidwilligheid en werd de bijzondere zitting op het gemeentehuis door de Prins als gesloten verklaard. Van nu af zou Prins Willem dun Urste drie dagen de scepter zwaaien in “dun Birrenkoal’ — de naam voor Berlicum en Middelrode voor deze dagen.
Onder enorme belangstelling werd des middags om half twee door onze Hoogheid aan "Huibert" van de Doofpot zijn drankje aangeboden.
Dit was tegelijkertijd de plaats van vertrek voor de triomfoptocht door "dun Birrenkoal”.
Zelden heeft Berlicum zoveel toeschouwers langs de weg gezien voor een of ander
evenement als dit. Door deze band van samenwerking is Berlicum tot grootse dingen in staat geweest, zoals wel bleek uit de optocht.
Zo had iedere carnavalsvereniging op zijn manier zijn carnavalsleven uirgebeeld.
Zo ook vele andere verenigingen met name vooral de jeugdgroep uit Middelrode, die de troostprijs kreeg voor zijn as wagen, bestaande uit de overblijfselen van het enkele dagen voor carnaval afgebrande clubgebouw.
Na de optocht werd door Zijne Dorstlustige Hoogheid Prins Willem dun Urste
het standbeeld van dun Blaouwen Beer onthuld. Onze Boerenkapel speelde daarbij
allerlei carnavalsliederen om de stemming erin te houden. Aan publiek ontbrak het niet, vooral omdat hier tegelijkertijd de prijswinnaars van de optocht bekend gemaakt werden.
In de jeugdklasse werd de maker van de "Lange Nek'' met 'n eerste prijs bekroond.
In de afdeling wagens ging de 4e prijs naar de Doofpotters, de 3de naar de “Neus van Toon’, de 2e naar het “Vat’ van de Happetappers en de le naar de Koalstampers.
Niet onvermeld mag blijven de harmonie die ook nu weer heeft getoond
een niet te missen element van onze gemeenschap te zijn.

Miss-verkiezing bij de Koalstampers.
Nadat alle café's om 7 uur hun deuren hadden geopend om hun carnavalsgasten te ontvangen was in de "Meijerijse Kar” het clubgebouw der Koalstampers de jaarlijkse miss-verkiezing. Tot Miss Karnaval 1968 werd gekozen in den Birrenkoal Annie Swartjes, bij wie de zware taak ligt de Prins met deze toch al zo zware dagen te vergezellen.
De jaarlijkse onderscheiding van verdienste der Koalstampers werd dit jaar uitgereikt aan een agent uit Utrecht, die onlangs een meisje van de verdrinkingsdood had gered. De Heer en Mevr. Roelofsen waren hiertoe uitgenodigd door 't bestuur der Koalen en verbleven de hele avond in hun midden.
Dezelfde avond werd bij de carnavalsclub de Happetappers een reeks van onderscheidingen uitgereikt.
Ondanks de vermoeienissen van de zondag trok de Prins met zijn gevolg de maandagochtend naar de ziekenhuizen, alwaar onze zieken door de Prins een fruitmand werd aangeboden. 's Middags werd in café Dorpszicht een groot tienerfestijn georganiseerd m.m.v. de Prins en zijn gevolg. Hier liet de Birrejeugd van zich horen door te springen en te hossen

Wereldkampioen spekvreten: Broer Voets.

Onder enorme belangstelling werd door de Prins het spekvreten aangekondigd in de Doofpot. Verschillende carnavaleske figuren hadden aan de uitdaging van de
wereldkampioen Broer Voets gehoor gegeven. Aangemoedigd door de kastelein,
de welbekende "Tien, begon de wedstrijd. Zowel door het publiek als de muziek werd deze wedstrijd naar een hoogtepunt gebracht. De uitslag was, dat de oude
wereldkampioen 1967, Broer Voets, zijn titel prolongeerde met het eten van 18
spekstruiven. Van de dames was 't Joke v. d. Berg met het enorme aantal van 14.
Deze maandag werd de avond in gezellige sfeer doorgebracht bij de diverse
carnavalsverenigingen, die ieder op hun manier het publiek wisten te vermaken,
o.a. bij de Happetappers werd het mooiste costuum beloond en bij dun Vos werd een neuzenfestijn georganiseerd, wat tot een komische en dolle avond leidde.

De dinsdag werd met veel bravour ingezet o.a. door het bezoeken van de zieken uit onze gemeente in de verschillende ziekenhuizen. ‘s Middags werd het welbekende gezellige borreluurtje voor onze "oudjes" georganiseerd in café Dorpzicht.
De Prins met zijn gevolg bezorgde hen een onvergetelijke middag. Tezelfdertijd kreeg in de Doofpot de jeugd de kans om zijn kwaliteiten en kwantiteiten op het gebied van zang naar voren te brengen. Dat 'Tien' de kunst verstaat om er een gezellige sfeer van te maken en de massa op te zwepen bleek wel uit het grote aantal jeugdige deelnemers.
Bijzonder veel succes oogstte het duo v. Osch-v. Schayk met het lied van de
Molenaar. Prins Willem dun Urste en Miss Carnaval reikten de prijzen uit aan
het slot van deze sfeervolle middag.
De 2e prijs ging naar ‘de apen” en de Iste prijs, een langspeelplaat, werd uitgereikt aan Anja v. d. Leest. Broer Voets onze wereldkampioen spekvreten, die ook nog beloond werd met de prijs voor gekheid en lol, barstte in tranen uit en kon niet genoeg woorden vinden van waardering voor al het “medeleven.” |
Gedurende deze laatste carnavalsavond werd in de Meijerijsche Kar een grote fruitmand verloot. De Koalstampers, onze oudste vereniging, kunnen terugzien Op een succesvolle carnaval.
Zo kwam een einde aan carnaval 1968 met als de grote man, onze Prins Willem
dun Urste, die het Berlicumse carnavalsleven tot een grandioos succes heeft gebracht.
Zijn laatste officiële handeling was het wegschieten van ‘dun Blaouwen Beer
Berlicum heeft zijn carnavalssfeer gevonden en telt zeer zeker mee in de rij van
carnavaleske feestvierende Meijerijsche dorpen.
 
Fotograaf :
Collectie :
Rubriek : Verenigingen
Subrubriek : Carnaval
Categorie :
Achterkant afbeelding :
Google Map :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 25 juni 2020