Beeldbank Heemkundekring 'De Plaets', Berlicum-Middelrode
 → 
 →  [Fotonummer 07250]
 

 
 

 
 

 

Uitgebreid zoeken

Fotonummer : 07250
 
Titel : De Brug BERLICUMS CARNAVALSSTOET DEED HET GOED
Plaats/dorp : Berlicum
Adres (of locatie) :
Datering : 01-03-1968
Bijzonderheden : BERLICUMS CARNAVALSSTOET DEED HET GOED

Er valt over carnaval veel te schrijven, omdat er veel gebeurt.
Omdat de ruimte in een krant eigenlijk altijd te klein is moet er dikwijls maar 'n kort overzicht gegeven worden van wat er gebeurd is. Dat is eigenlijk jammer, want veel werk wordt dan dikwijls maar half of helemaal niet gewaardeerd.
De carnavalsstoet van Berlicum heeft dit jaar zijn eerste grote sprong gemaakt, nl. van ‘n kinderstoetje is hij plotseling volwassen geworden.
En het moet gezegd worden. Er is een flinke beer gegroeid uit dat jong beertje van vorige jaren. Prachtig mooi stond hij op ‘t plein zonder naam, dat voortaan wel het Berenplein zal heten, als de straatnamencommissie die naam tenminste geschikt vindt. De berenmaker moet 'n knap vakman geweest zijn, want het was heus geen ongelikte beer, die daar voor inwoner en vreemdeling te pronk stond. Het was een knap geciviliseerde beer, met paraplu.
Heel wat boeren zouden wat graag zo'n exemplaar in hun fokstal hebben staan.
Dan zouden er pas prachtige jonge beren komen.
De carnavalsstoet, die uit de Middelrooise Doofpot kwam, had een behoorlijke
lange afstand af te leggen voordat hij in het Balkumse "koalenland” zijn eindpunt had gevonden. Er was zeer veel bekijks en dat had zijn rede, want het was een heel aardige stoet met zeer goeie ideeën en ook ‘'n mooie afwerking. Gelukkig kan de stoet nog groeien en zodra elke wijk of hoek van 't dorp naast de echte carnavalsgroepen ‘n wagen gaat inzenden, dan komt er nog eens ‘n zeer mooie stoet.
Dat dit kan, kon men maandagmiddag in Vorstenbosch zien, waar 'n stoet trok,
die voor ‘n groot dorp zelfs onmogelijk zou worden geacht.
Door de medewerking van practisch. 'n heel dorp kan men iets opbouwen dat er zijn mag. Daar had men bijv. ‘n aanklacht tegen kunstvlees, terwijl 'n grote groep kinderen uit volle overtuiging achter de wagen liep te roepen van:
wij willen varkensvlees, wij willen echt varkensvlees.
Ook was daar 'n zeer echte hartoperatie te zien in het grote schuurziekenhuis in Kaapstad, waarbij de schuur niet ontbrak.
Ook eeh enorme kruiwagen deed het goed.
Niettemin mag Berlicum tevreden zijn, want het valt niet mee om alles te organiseren. Zo'n carnavalsfeest vergt een enorme organisatie en zoals de tegenwoordige opzet is, is het carnavalsfeest niet alleen 'n feest van pret voor zichzelf, maar wordt er ook aan anderen gedacht. Zo werd een agent uit Utrecht gehuldigd voor zijn menslievend werk, werd de zieken en bejaarden een prettige middag gebracht, werd de kinderen enkele dagen van grote pret geschonken, waarbij veel geks en veel moois te zien was en werd de grotere jeugd in de gelegenheid gesteld ‘ns flink gek te doen en te hossen, zodat ze de rest van het jaar er keer tegen kunnen.
Het is te begrijpen dat de mensen, na zo hard en zo lang van te voren gewerkt te hebben, ook wat dorst krijgen en dat die ook gelest moet worden, waarbij elk carnavalscafé dan 'n fatsoenlijke naam krijgt toebedacht.
Balkum als berenkuil is nog niet zo gek bedacht, al zal er vroeger in een berenkuil wel 'n ander soort beer gezeten hebben.
Maar daar is het juist carnaval voor, want het is nog niet zo lang geleden dat de naam Berlicum verklaard werd met het volgende verhaaltje:
'n Boer, en vroeger waren er geen andere mensen in Berlicum en in heel de
Meijerij trouwens niet, ging met zijn varken naar de berenboer.
Maar nu gebeurde 't dikwijls dat men van verschillende kanten de boeren met zo'n varken in de richting van de beer zag lopen. Dan was het druk voor de berenboer. Dan zei die boer tegen de beer, waar hij vertrouwelijk mee omging: "Zeg beer, lig ‘ns um, 't is druk vandaag". Dan ging die beer um liggen en zo is Berlicum aan zijn naam gekomen.
Eerst was die nog Beerlichum, dat verbasterde tot Berlicum.
Dat zeiden ze ten minste en vroeger konden ze het weten, want toen was het nog niet zo lang geleden als nu. Of er toen al carnaval was!
In alle geval er was geen optocht en nu wel! Balkum gaat vooruit!
 
Fotograaf :
Collectie :
Rubriek : Verenigingen
Subrubriek : Carnaval
Categorie : Krantenartikel
Achterkant afbeelding :
Google Map :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 09 december 2020