DE NIEUWE ‘RONDOM DE PLAETS’ IS UIT

In de nieuwe ‘Rondom de Plaets’ van juni 2020 staan weer veel lezenswaardige artikelen over de geschiedenis van Berlicum en Middelrode, voorzien van vele duidelijke foto’s.

Het Poortersgoed ‘De hoeve op Noddevelt’
Kort na 1200 worden de eerste woeste gronden in Berlicum uitgegeven in het gebied van het aldaar gelegen woud aan de zuidwestzijde van de rivier de Aa. Naast een zevental grote hoeven ontstaan er na een aantal jaren een aantal arbeidershutjes, nabij een doorwaadbare plaats in de Aa, de nederzetting Middelrode, het oude centrum nabij de huidige brug. Een kleine eeuw later, rond 1300, verplaatsen de ontginningen zich ook naar de noordoostzijde van de Aa. Daar liggen woeste gronden, die zich door hun ligging bijzonder voor ontginning lenen. Aan de ene zijde is het langgerekte gebied omsloten door een hoge zandrug en aan de andere zijde een moerassig vennengebied. Het gebied krijgt de naam Noddevelt.

Alexander Münninghoff

De bekende Nederlandse schrijver Alexander Münninghoff, woonde als kind in Oost-Europa en Duitsland. Toen Alexander zeven jaar oud was, woonde hij met zijn moeder in Duitsland. Hij was door haar ontvoerd. In 1951 is Alexander opnieuw ontvoerd, deze keer naar Nederland. Daarbij speelde een echtpaar uit Berlicum een grote rol. Lees het artikel in dit periodiek of het boek ‘De Stamhouder’ over welk Berlicums echtpaar het hier gaat.

Beeldverhaal ‘Veebeek’
Aan de hand van ansichtkaarten wordt deze keer een beeldverhaal gepresenteerd over huize Veebeek. Nostalgie en herinneringen voor velen.

Groenhuiske

Over de geschiedenis van ’t Groenhuiske is al eens gepubliceerd in 2009. Nu komt het verhaal over de opgravingen en archeologisch onderzoek uit 2016. Met duidelijke foto’s en plattegronden.

Foto’s
Weer vele passende foto’s bij alle artikelen. Op de voor- en achterpagina foto’s van de opgravingen bij ’t Groenhuiske. Archeologen druk aan het werk. Ook een groepsfoto van een korfbalclub uit ongeveer 1950 waar niet alle namen van bekend zijn. Wie puzzelt mee?

Geschenk-idee

Vele boeken van de kring zijn nog verkrijgbaar. Deze boeken staan op de website. U kunt ook iemand lid of abonnee maken van heemkundekring De Plaets! Ieder nieuw lid of abonnee krijgt 4 nummers van het vorige jaar cadeau. Abonnement doorgeven aan een bestuurslid, of ook via de website www.deplaets.nl , met de knop ‘contact’. Een verzamelmap voor vier jaargangen is eveneens beschikbaar. Ook de nieuwste aanwinst, ‘Oorlogsdagboek’ van Rita Bijnen is een prachtig cadeau. Het beschrijft prachtig de laatste maanden van de oorlog van dag tot dag met alle persoonlijke belevenissen.

Foto: De wederopbouwboerderij op de plek waar de hoeve ‘Noddevelt’ stond.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *